Durf te vragen in het kwadraat – Speeltuin Klarenhof gaat een mooie tijd tegemoet

by admin on 08/10/2010

beursvloer_logo#durftevragen2 Ik mocht het meemaken vandaag op de beursvloer van Centrum voor Bedrijf en Samenleving in Haarlem. Stop 75 bedrijven en 75 maatschappelijke organisaties in een zaal. Vraag waar je naar op zoek bent en de ene match na de ander wordt gesloten.

De Beursvloer

De Beursvloer is een evenement dat zo’n 5 jaar geleden na enkele succesvolle pilots haar succesvolle concept verder over Nederland begon uit te rollen. Ook in Haarlem is men 5 jaar geleden begonnen en vandaag, 7 oktober 2010 vond de 5e jaarlijkse editie plaats. De Maatschappelijke Beursvloer is een evenement waarbij maatschappelijke behoeftes worden verhandeld. Het gaat om vraag en aanbod van vrijwilligerswerk in de meest brede zin.

Ik heb in het verleden vanuit mijn werk in Amstelveen De Beursvloer 2 keer mee mogen organiseren en vond het vanuit die rol al een geweldig concept. Maar na vandaag ben ik alleen nog maar enthousiaster. Ik werd gevraagd door de beheerster van speeltuin Klarenhof om mee te gaan ter vervanging van een zieke collega, omdat ik de laatste tijd steeds actiever ben geworden om van het speeltuingebouw weer een levendig middelpunt van de wijk te maken. Ik mocht het concept nu een keer vanuit de rol van vrijwilligersorganisatie meemaken. Een geweldige beleving.

Speeltuin BrouwerspleinSpeeltuin Klarenhof

Met 3 jonge kinderen, waarvan 2 nog kleuter zijn, was het mij een doorn in het oog dat de speeltuin midden in de wijk een zieltogend bestaan leed. Samen met de welzijnsstichting Haarlem Effect en andere nieuwe enthousiaste vrijwilligers wisten we beweging te krijgen in de speeltuin. Via een subsidie van het Oranjefonds zijn we gepromoveerd tot TOPlocatie. Met die subsidie kunnen we de binnenkant van het speeltuingebouw opknappen en voorbereiden voor gebruik door een bredere groep wijkbeLogo Oranjefondswoners. We gaan ouderen en jongeren laten samenkomen in het gebouw, samen maaltijden bereiden en gezamenlijk eten. Jongeren gaan aan de slag met het kinderpersbureau waarvoor we nu nog actie voeren. Dus stem op ons op de website van Gaanwedoen.tv, we kunnen dan € 3.000,- verdienen voor het realiseren van het persbureau . Vrijdag 8 oktober gaat de eerste knutselmiddag op vrijdag van start en binnenkort starten we met de eerste koffie ochtend voor wijkbewoners. Het gaat goed en na vandaag nog beter.

De Matches

Vandaag dus De Beursvloer. Ik ging er zonder hoge verwachtingen heen, maar werd gedurende het evenement steeds enthousiaster. We (de beheerster Carla en ik) begonnen met een aantal voorzichtige vragen. Misschien is er wel een bedrijf dat ons wil helpen met het opknappen van het gebouw en we zoeken nog een vormgever die ons wil helpen met de posters. Het eerste contact was gelijk Bingo. Het Waterlab gaat helpen bij het opknappen van het gebouw, een activiteit voor ouderen organiseren en een middag proefjes doen met kinderen. 3 matches met 1 organisatie. Ik kreeg de smaak te pakken en dacht misschien wel wat zaken te kunnen regelen voor het Kinderpersbureau. Het werden er 4:

  • Bezoek aan de redactie van het blad HRLM door deelnemers van het kinderpersbureau
  • Medewerker(s) van het blad HRLM komen een middag les geven op het kinderpersbureau
  • Een dagdeel foto’s maken in een echte fotostudio van fotograaf René Vervloedt met de kinderen van het kinderpersbureau
  • Bezoek aan de radiostudio van Haarlem 105 FM door het kinderpersbureau

Wat kon ik nog meer bedenken. We hebben een NING wijknetwerk voor de Leidsebuurt in ontwikkeling en het zou leuk zijn als wijkbewoners leren om daar zelf materiaal aan toe te voegen. Leren bloggen, uploaden, embedden, activiteiten toevoegen. Dat zou een impuls kunnen geven aan de betrokkenheid bij de buurt. Ik hoopte op een paar dagdelen training door een paar studenten. Weer werd ik verrast. Het NovaCollege had maar liefst 5 leerlingen per keer in de aanbieding en dat een schooljaar lang. En tot mijn verbazing kunnen ze ook nog helpen bij de aanschaf van apparatuur en het beheer daarvan.

Wat had ik nog meer te wensen? Het begon te kriebelen. Zou ik het doen?

Sociale Overwaarde Tafel

P1010797Enige tijd geleden werd ik geraakt door het artikel van Niels Roemen over de Sociale Overwaarde Tafel – een tafel gemaakt van allemaal losse stukjes hout uit één straat. Alle losse delen van de tafel worden verbonden tot één geheel en de tafel wordt nu o.a. als dialoogtafel in de straat ingezet. Een geweldig idee dat ik ook wilde in mijn wijk, maar wie moest ik vragen om die tafel voor mij te maken. Mijn buurman is wel meubelmaker, maar heeft door andere werkzaamheden geen beschikking meer over een werkplaats. Hem vragen is dus geen optie. Het idee bleef zich aan mij opdringen, omdat het idee van verbinding in de wijk me bezig bleef houden. Dus waarom niet geprobeerd op de beursvloer. Ik ga op zoek naar een meubelmaker en kom uit bij Leerwerkproject ‘de Adriaan’ van Bureau Jeugdzorg Noord-Holland – een project waarbij jongeren een startkwalificatie kunnen halen. Ze zijn gelijk enthousiast en de match wordt gemaakt – de tafel gaat er dus komen. Het leuke is dat ik even later met mensen van het RIBW over het idee in gesprek kom – een ondersteuningsorganisatie voor mensen met psychiatrische en psychosociale problemen. Zij bieden hun bakfiets aan, om samen met enkele  van hun cliënten het hout in te zamelen. Daar word ik blij van.

Dat gevoel deel ik een moment later met Rimko Danner. Hij staat op de beursvloer om Dialoogtafels te regelen en wil op 3 november de tafel graag inzetten op de dag van de Dialoog. Of dat gaat lukken weet ik niet, hij weet me over te halen ook een dialoogtafel te organiseren om in ieder geval later die dag het verhaal te vertellen van de “Leidsebuurt sociale overwaarde tafel”. Het is nog niet op. Om 8 uur vanavond komt de volgende tweet langs; “@eboele kan ik je helpen, ik weet in ieder geval hoe het moet ;-)”, een tweet van @GerritSnijders, de maker van de tafel in Arnhem.

Een geweldig resultaat op zomaar een ongeplande dag.

Oh ja, de posters hebben we ook nog geregeld en voor het project 7 Days of Inspiration heb ik twee belangrijke contacten opgedaan:

  • Bij de gemeente Haarlem kunnen we komen praten over het idee om iets te gaan doen aan een project over Het Nieuwe Werken in wijken en buurten in combinatie met het realiseren van welzijnsdoelstellingen.
  • Met de Voedselbank Haarlem en omstreken gaan we kijken hoe we kunnen samenwerken in een project over voedselverspilling.

Je kunt je voorstellen dat ik na zo’n dag met een goed gevoel ga slapen.

{ 3 comments… read them below or add one }

Danielle oktober 8, 2010 om 10:51

wat goed om dit artikel te lezen! Daar word ik nu blij van 🙂 Wat indrukwekkend om te zien wat er allemaal ontstaat als mensen zich aan elkaar verbinden.

Ingeborg v Meggelen oktober 8, 2010 om 11:06

Wow inspirerend ik wil zo’n tafel v overwaarde graag laten realiseren voor seats2meet in strijp ’s in Eindhoven . Hoe pak ik dat aan?
Gr. Ingeborg v Meggelen

Gitta van der Linden oktober 8, 2010 om 18:17

Hoi, Erik,

De tafel vind ik echt een uniek project! wat een superidee zeg!
Met jou als netwerker kan het natuurlijk niet anders om tijdens de beursvloer van alles voor elkaar te krijgen! succes met alles.
Gitta

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: